maanantai 10. toukokuuta 2021

Tulevaisuuden visiot ovat rakentuneet Linnanmaan varaan

Kirjoitus on julkaistu 5.5.2021 Forum24-lehdessä 

____


Yliopisto julkaisi 31.5.2013 Kampusvisio 2040 -raportin, jossa Linnanmaasta visioidaan ”kampuskaupunkia”. Raportissa todetaan, että Linnanmaalla on tilaa rakentamiselle, kasvuvoimaa ja mahdollisuuksia uusille palveluille. Samalla kampusalueesta suunniteltiin kaupungin elävää osaa, jonne rakennettaisiin uusia opiskelija-asuntoja.

Raportti siteeraa yliopiston 35-vuotishistoriikkia, jossa Linnanmaa-Kontinkangas kaksijakoisuus todetaan toimintaa haittaavaksi. Tätä ei raportissa esitetä muutettavaksi, mutta päätellä voi miten uusin suunnitelma kolminapaisesta yliopistosta helpottaisi tilannetta. Raksila olisi varmasti aamuruuhkasta tukkoisempi ja kurssikirjat pitäisi lainata eri puolelta kaupunkia, jos yliopiston kirjasto siirtyisi.

Myös kaupunki esitteli vuonna 2018 Linnanmaa-Kaijonharju kaavarunkovisiot, joissa Linnanmaan kampus nähdään alueen vetovoimatekijänä, jonka ympärille sijoittuisi tulevaisuudessa oma kaupunkikeskus.

Kaupungin ja yliopiston aikaisempien suunnitelmien valossa Raksilan hanke näyttäytyy poukkoilulta, ellei takinkäännöltä. Siinä ei haaskata vain poliittista, vaan myös rahallista pääomaa. Liikenne, asuntorakentaminen ja yritysten suunnitelmat laitetaan kerralla sekaisin. Lisäksi aikaisempien suunnitelmien jälkeen OAMK on siirretty Linnanmaalle.

Keskustakampuksen kannattajilla on oikeus mielipiteeseensä, mutta heidän on kyettävä vastamaan kritiikkiin. Oululaiset havaitsevat nämä ongelmat olematta kaupunkiarkkitehtejä. Demokratiassa päätösten on nautittava yleistä hyväksyntää. Kukaan ei vakuutu, jos vastaukseksi tarjotaan vetovoiman kaltaisia yleisiä syitä.

Waltteri Niiranen,

opiskelija, humanististen tieteiden kandidaatti,

kuntavaaliehdokas (sd.)